Καρκίνος μαστού και παιδί

Η ανίχνευση καρκίνου στον ένα από τους δύο γονείς είναι ένα πολύ δυσάρεστο και απειλητικό γεγονός για την ψυχοσύνθεση ενός παιδιού. Όταν το παιδί είναι ακόμα σε μικρή ηλικία και πρόκειται για καρκίνο στη μητέρα η απειλή φαντάζει ακόμα μεγαλύτερη απο τη πραγματική.

Για τις γυναίκες στις οποίες εντοπίζεται  μια μορφή καρκίνου του  μαστού είναι ένα μεγάλο πρόβλημα το τι θα πούν και πως θα το πούν στα παιδιά τους. Μια σχετικά πρόσφατη βρετανική μελέτη έδειξε ότι όσο μικρότερα ήταν τα παιδιά, τόσο μεγαλύτερο ήταν και το ποσοστό των γονέων που επέλεξαν να τους αποκρύψουν το γεγονός αυτό. Συγκεκριμένα στα παιδιά κάτω των 5 ετών το ποσοστό των μητέρων που απέκρυψαν το γεγονός ήταν 77%. Για τις περισσότερες γυναίκες είναι ένα τεράστιο φορτίο να πρέπει να εξηγήσουν την κατάσταση στο παιδί τους τη στιγμή που οι ίδιες δεν την έχουν συνειδητοποιήσει ακόμα καλά και βρίσκονται μπροστά από κάποιο χειρουργείο ή κάποια χημειοθεραπεία.

Και όμως όλοι γνωρίζουμε ότι τα παιδιά αντιλαμβάνονται πάρα πολλά πράγματα και συχνά διαισθάνονται πολύ περισσότερα από τους μεγάλους, "ρουφάνε" την ατμόσφαιρα που υπάρχει τριγύρω τους και επηρεάζονται αντίστοιχα με το κλίμα που επικρατεί, ακόμη και αν δεν εκδηλώνουν αυτά που πραγματικά νιώθουν. Όταν ένα παιδί αποκλεισθεί από τις πληροφορίες ή ακούει αοροστίες και μισόλογα, τότε κλονίζεται η εμπιστοσύνη του προς τους γονείς και αισθάνεται απομονωμένο. Επιπλέον αυξάνεται σημαντικά το αίσθημα της ανασφάλειας, γιατί δεν ξέρει τι ακριβώς τού αποκρύπτουν. Για τους γονείς από την άλλη δεν είναι εύκολο να κρύβουν διαρκώς πράγματα ή να παραποιούν την αλήθεια. Όλο αυτό κοστίζει μεγάλη ενέργεια. Η οικογένεια που σε μία τέτοια περίπτωση σκόπιμο είναι να έρθει πιο κοντά αποξενώνεται.

Στις μέρες μας θεωρείται ότι πρέπει να λέμε την αλήθεια στα παιδιά. Πρέπει όμως να προσαρμόζουμε αυτά που λέμε στην ηλικία τους και στο φύλο τους και να αφουγκραστούμε πόσα θέλουν πραγματικά να γνωρίζουν. Ο καρκίνος του  μαστού σήμερα έχει μία εξαιρετική πρόγνωση και είναι σκόπιμο να ενημερώνουμε τα παιδιά τονίζοντας ότι η μαμά τους όλα αυτά τα κάνει για να γίνει καλά και πιστεύουμε ότι θα γίνει καλά. Καίριο επίσης είναι να μην δημιουργηθούν στα παιδιά ενοχές στις οποίες ρέπουν τα ιδία. Είναι σημαντικό να κατανοήσουν πλήρως ότι δεν φταίει κανείς που η μαμά τους έχει καρκίνο.