Αποτιτανώσεις (ασβεστώσεις) Μαστού

 
 

Συνέντευξη για τον καρκίνο του μαστού στο Channel 9

Τι είναι οι αποτιτανώσεις ή ασβεστώσεις μαστού;

Είναι εναπόθεση ασβεστίου στο μαστό. Αυτές οι αποτιτανώσεις ή ασβεστώσεις είναι ορατές στη μαστογραφία, ιδιαίτερα στην ψηφιακή. Οι αποτιτανώσεις παρουσιαζονται σε μεγάλο ποσοστό γυναικών. Ιδιαίτερα μετά την εμμηνόπαυση το 50% περίπου των γυναικών παρουσιάζουν κάποιου είδους αποτιτάνωση στη μαστογραφία. Το χαρακτηριστικό των αποτιτανώσεων είναι ότι- αν και είναι τόσο συχνές- μπορούν σε κάποιες περιπτώσεις να υποκρύπτουν καρκίνο ή κάποια σημαντική ατυπία. Γι' αυτό και είναι τόσο σημαντικό να διαχωρίσουμε τους διάφορους τύπους ασβεστώσεων.Η ύπαρξη των αποτιτανώσεων μας δίνει την 'ευκαιρία' να βρούμε τον καρκίνο νωρίς ή σε "προστάδιο". Δε συνοδεύεται όμως πάντα ο καρκίνος από ασβεστώσεις.

 

ΤΥΠΟΙ ΑΣΒΕΣΤΩΣΕΩΝ ΜΑΣΤΟΥ:

μαστολόγοι  μαστολόγοι

Οι ασβεστώσεις του μαστού είναι διαφόρων τύπων. Ο διαχωρισμός τους είναι από μόνος του σύνθετος και έχει γίνει πολύ έρευνα όπως και πολλές δημοσιεύσεις πάνω σε αυτό. Γενικά πάντως μπορούμε να πούμε ότι οι αποτιτανώσεις του μαστού είναι κυρίως καλοήθους τύπου μπορεί όμως να είναι και λιγότερο ή περισσότερο ύποπτες.

Το πιο σημαντικό στις αποτιτανώσεις είναι να κατηγοριοποιηθούν έτσι ώστε να μπορούμε να αποφασίσουμε αν είναι σαφώς καλοήθεις, αν θα πρέπει να τις παρακολουθήσουμε ή αν χρειάζεται βιοψία. Η απόφαση αυτή λαμβάνεται από τον ειδικό μαστολόγο- χειρουργό μαστού σε συνεργασία με την ασθενή αφού έχει προηγηθεί εκτενής ενημέρωση. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να έχει προηγηθεί ενδελεχής ακτινολογικός έλεγχος του μαστού και κατά κανόνα εντοπιστική λήψη στη μαστογραφία.

ΒΙΟΨΙΑ- ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΑΠΟΤΙΤΑΝΩΣΕΩΝ (ΑΣΒΕΣΤΩΣΕΩΝ ΜΑΣΤΟΥ):

Σε περίπτωση που οι αποτιτανώσεις κρίνονται λιγότερο ή περισσότερο ύποπτες πρέπει να γίνει αφαίρεσή τους. Η αφαίρεση αυτή μπορεί να γίνει με τον κλασσικό τρόπο στο χειρουργείο μετά από τη στερεοτακτική τοποθέτηση κάποιου σύρματος, δεδομένου ότι οι αποτιτανώσεις είναι συνήθως αψηλάφητες. Ο χειρουργός αφαιρεί την περιοχή οδηγούμενος από το σύρμα. Ακολουθεί μαστογραφία παρασκευάσματος την ώρα του χειρουργείου για να είμαστε σίγουροι ότι έχουν αφαιρεθεί όλες οι αποτιτανώσεις. Αυτός είναι ο ογκολογικά πιο σωστός τρόπος. Σε περίπτωση που οι αποτιτανώσεις είναι λιγότερο ύποπτες, η ασθενής είναι νέα και δεν υπάρχει σημαντικό οικογενειακό ιστορικό μπορεί η αφαίρεση να γίνει και στερεοτακτικά υπό μαστογραφικό έλεγχο με τοπική αναισθησία. Το πλεονέκτημα αυτής της μεθόδου είναι ότι δεν είναι κανονικό χειρουργείο με τομή και γενική νάρκωση. Γίνεται με τη χρήση χοντρής βελόνας υπό τοπική αναισθησία και με τη βοήθει συστήματος κενού αέρος για τη λήψη περισσότερου υλικού. Τα μειονεκτήματα της μεθόδου είναι η υποεκτίμηση της βλάβης (δηλαδή να θεωρηθεί στην ιστολογική πιο "αθώα" η βλάβη απ' ότι είναι πραγματικά), η δημιουργία αιματώματος και ο συμβιβασμός στην ογκολογική εξαίρεση όσον αφορά τον καθορισμό των υγειών ορίων. Επίσης κάποιες ατυπίες μπορούν να διαχωρισθούν από καρκίνους χαμηλής επιθετικότητος μόνον αν γινει πλήρης αφαίρεση της βλάβης. Σε περίπτωση που η ιστολογική εξέταση της βλάβης δείξει κάποιο καρκίνο πρέπει να ακολουθήσει χειρουργείο. Γι'αυτό και έχει έννοια να αφαιρούνται στερεοτακτικά μόνον εκείνες οι αποτιτανώσεις, που δεν έχουν μεγάλη πιθανότητα κακοήθειας.