Βιοψία Μαστού - Χωρίς Χειρουργείο

 
 

Όταν έχουμε ένα εύρημα ύποπτο κατά την ψηλάφηση, στη μαστογραφία ή στον υπέρηχο μαστού, αυτό χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση. Γι'αυτό και είναι εξέχουσας σημασίας η ετήσια μαστολογική εξέταση από ειδικό μαστολόγο-χειρουργό μαστού όπως και η ετήσια μαστογραφία και ο υπέρηχος μαστού μετά τα 40  σε εξειδικευμένο κέντρο με σύγχρονα μηχανήματα.

Όταν ο ειδικός μαστολόγος κρίνει ότι ένα εύρημα είναι λιγότερο ή περισσότερο ύποπτο και ανήκει στις κατηγορίες που χρειάζονται  περεταίρω διερεύνηση τότε πρέπει να προχωρήσει σε βιοψία μαστού. Σήμερα η βιοψία αυτή γίνεται με ένα ειδικό πιστόλι που περιέχει μία κόπτουσα βελόνη, η οποία εκτινάσσει μπροστά για 1,5- 2,5 εκατοστά με το πάτημα ενός κουμπιού. Η επέμβαση γίνεται υπό τοπική αναισθησία και υπερηχογραφικό έλεγχο. Διαρκεί γύρω στα 10 λεπτά, δεν είναι επώδυνη και δεν χρειάζεται εισαγωγή σε νοσοκομείο. Επίσης δεν υπάρχει κίνδυνος διασποράς της νόσου όπως έχει προκύψει από αρκετές μελέτες.

Η βιοψία μαστού με κόπτουσα βελόνη (CORE BIOPSY) πραγματοποιείται σε όλα τα προηγμένα κέντρα του εξωτερικού. Το υλικό που παίρνουμε είναι αρκετό για να γίνει μία μόνιμη ιστολογική εξέταση και ανοσοιστοχημεία. Τα αποτελέσματα της ιστολογικής βγαίνουν την επόμενη μέρα. Η μέθοδος έχει ανικαταστήσει πλήρως την αναρρόφηση με λεπτή βελόνη (FNA- fine needle aspiration) που μας δίνει μόνο κύτταρα, άρα πολύ λιγότερες πληροφορίες και δεν είναι πάντα αξιόπιστη. Τέλος έχει αντικαταστήσει εδώ και πάνω από δέκα έτη  την ανοικτή βιοψία μαστού που γίνεται στο χειρουργείο υπό γενική αναισθησία.

Πιστόλι και βελόνες βιοψίας μαστου( core biopsy)

           

Τι προσφέρει η βιοψία μαστού με κόπτουσα βελόνη (core biopsy);                                                                      

1) Σε περίπτωση  που έχουμε καλοήθεια η ασθενής γλυτώνει από μία αναίτια χειρουργική επέμβαση, μία γενική νάρκωση και μία χειρουργική ουλή στο μαστό της.Εδώ πρέπει να αναφερθεί ότι η περίπτωση της καλοήθειας είναι η πιο συχνή, όσο καλό ακτινολογικό έλεγχο και να έχουμε κάνει, διότι κάποιες βλάβες πρέπει να διερευνηθούν (ιδιαίτερα αν με βάση την κατηγοριοποίηση η πιθανότητα καρκίνου είναι πάνω από 2-3%).

2) Σε περίπτωση που έχουμε  κακοήθεια ο χειρουργός μπορεί να προγραμματίσει πλήρως την επέμβασή του ή την κατάλληλη θεραπεία μετά από συνεννόηση με το ογκολογικό συμβούλιο όπως επιτάσσει η σύγχρονη ογκολογία. Δε νοείται σύγχρονη χειρουργική μαστού (ογκοπλαστική χειρουργική - λεμφαδένας φρουρός) χωρίς προεγχειρητική διάγνωση και προγραμματισμό της θεραπείας.

3) Η ασθενής εισέρχεται στο χειρουργείο προετοιμασμένη ψυχολογικά και πλήρως ενημερωμένη. Έχει την δυνατότητα να ενημερωθεί για τις χειρουργικές και θεραπευτικές της επιλογές. Είναι πραγματικά οδυνηρή η εικόνα μιας γυναίκας που ετοιμάζεται να υποβληθεί σε μία γενική αναισθησία χωρίς να γνωρίζει  αν  πραγματικά έχει καρκίνο ή όχι, σε τι επέμβαση ακριβώς θα υπόβληθει και σε κάποιες περιπτώσεις αν θα έχει ακόμα τους μαστούς της όταν  θα ξυπνήσει από το χειρουργείο. Αυτή η εικόνα κυριαρχούσε  στη χειρουργική μαστού επί δεκαετίες και στη χώρα μας είναι δυστυχώς ακόμη και τώρα πολύ συχνή, δεδομένου ότι δεν υπάρχουν κατευθυντήριες ούτε κάποιο όργανο που να διασφαλίζει την ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχονται στους ογκολογικούς ασθενείς.

Συνέντευξη για τον Καρκίνο του Μαστού στο Channel 9

Διεθνώς θεωρείται ότι η ανοικτή βιοψία στο χειρουργείο πρέπει να πραγματοποιείται μόνον εάν η βιοψία με κόπτουσα βελόνη δεν είναι επιτυχής (μικρός όγκος, ανεπαρκές υλικό) και όχι ως μέθοδος ρουτίνας, πράγμα μη επιτρεπτό. Εκεί που εφαρμόζεται ως μέθοδος ρουτίνας το μεγαλύτερο ποσοστό των χειρουργείων γίνονται χωρίς λόγο.

Η βιοψία μαστού με κόπτουσα βελόνη (CORE BIOPSY) γίνεται από τον εξειδικευμένο χειρουργό μαστού υπό υπερηχογραφικό έλεγχο ή από ακτινοδιαγνωστή μαστού που κατέχει την τεχνική αυτή.